Tudj meg mindent a Forgalmi Szolgálattevőről

Forgalmi Szolgálattevő

Forgalmi Szolgálattevő

Tanfolyam

2019. augusztus 05. - Forgalmi Szolgálattevő

Az FSZT képzése kb. 15 hónap hosszú. 4 tanfolyamot kell elvégezni. Végül sikeres hatósági vizsgát kell tenni.

A tanfolyamok az Igazgatóságok székhelyein indulnak. Budapest, Pécs, Szombathely, Szeged, Miskolc, Debrecen, szállást tudnak biztosítani. Úgy készülj, hogy keményen kell majd tanulni, mert menet közben számon kérések vannak!

Az első napon un. tanfolyam nyitás van az első 2-3 órában, itt elmondanak mindent majd kapsz kb. 30 kg könyvet, jó nagy és erős táskát vigyél magaddal!

Az első tanfolyam egy két hetes bevezető, mely mindenről ad egy kis áttekintést: Közlekedés története, pálya, jármű, forgalom szabályozás, teher és személy szállítás. Közben van két nap gyakorlat is. A két hét végén egy vizsga dolgozat van. Akinek nem sikerül a dolgozata attól elbúcsúznak, 75% a megfelelt. A könyv 110 oldal, simán vehető az akadály, itt még nincs szó szerinti tudásra szükség. Ha a létszám 30 alatt van és valakinek a dolgozata 60% felett van, akkor nagy az esélye, hogy tovább mehet. Viszont, ha 30 felett vagytok, akkor csak az első 30-at viszik tovább.

Ha sikeresen vetted az első akadályt akkor kezdődik az igazi megmérettetés. Egy alap és egy kiegészítő tanfolyamot fogsz végezni párhuzamosan. 

Az alap tanfolyam részei: 
- F.1. Jelzési Utasítás,
- F.2. Forgalmi Utasítás,
- F.2. Forgalmi Utasítás Függelékei.

Ez a három vörös könyv kb. 550 oldal, ezt kell fél év alatt megtanulni és megérteni. Ez az amiért harapnak. Ez adja a hatósági vizsga vázát.


Ezenkívül vannak még a kiegészítő utasítások: Fék Utasítás, Vontató és Vontatott járművekre vonatkozó Utasítások, Kocsivizsgálati Utasítás, A téli időjárás alkalmával követendő eljárás, Utasítás az üzemirányítási és az operatív irányítási szolgálat ellátására, Felső vezetékes E. 101 Utasítás, Baleset vizsgálati Utasítás, stb.

A kiegészítő tanfolyam részei:
- Informatikai ismeretek,
- Pályavasúti informatika*,
- Munkajog,
- Elsősegély,
- Tűzvédelem,
- Vasút vállalat felépítése,
- Távközlés és hírközlés,
- Biztosító berendezések, stb.

 A kiegészítő utasítok és a kiegészítő tanfolyamok számon kérése sokkal lazább, általában egy teszt van belőle, ami mindig mindenkinek megfelelt. 

Egy kivétel van a Pályavasúti informatika, ez majdnem fél éven át megy, kb. 80 óra és itt gyakorlati vizsga van, de elég segítő készek a tanárok.

A hatósági vizsga anyagában van néhány műszaki kérdés is, a Fék, a Kocsivizsgálati és egyéb előírásokból, de ezeket a kérdéseket előre megadják, így neked csak célzottan kell készülnöd. 

A száraz elméletet a mentori napok egészítik ki, melyek gyakorlati bemutatót jelentenek. 

A következő részben a számon kérésről lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://forgalmiszolgalattevo.blog.hu/api/trackback/id/tr5814982884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása